avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot obtine un act de proprietate pentru un imobil ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot obtine un act de proprietate pentru un imobil ?

Buna ziua,

Bunicii mei au cumparat in 1958 un teren pe chitanta de mana. Acea chitanta nu mai este de gasit de foarte mult timp insa. Bunicul meu a decedat in anul1974 , bunica si mama mea reusind sa faca succesiunea la notar abia in anul 1991. Problema este ca notarul a mentionat ca imobilul a fost detinut de defunct si sotia sa "fara a detine acte" .Pe rolul ANAF este trecut bunicul din 1971, iar ulterior intocmirii certicatului de mostenitor (din 1991) sunt trecute bunica si mama care, si in ziua de azi, platesc impozite pentru acel imobil.
Atat in evidentele Primariei cat si in cele ale ANAF, imobilul figureaza ca proprietate particulare, titulare ale rolului fiscal fiind bunica si mama.
Ce pot face pentru a intra in posesia unui act de proprietate pentru imobilul Mentionez ca, de aprox. 7-8 ani, pe terenul respectiv , locuieste abuziv o familie de rromi pe care nu o pot evacua intrucat nu am titlu de proprietate. Acestia in urma cu cativa ani au demolat constructia veche, au ridicat alta, iar noi am primit o somatie de la primarie prin care ne-au informat ca "pe trenul al carui proprietari sunteti, organele de control au constatat existenta unei contructii amplasata ilegal...." Mama a mers la Primarie, a dat declaratie ca acea cladire nu ne apartine noua, ci acelei familii de rromi, iar lucrurile au ramas asa.....
Am fost la Arhivele de stat pentru a vedea daca exista cumva o copie a chitantei respective, am facut adrese la Camera Notarilor, Primarie, Prefectura , etc solicitand titlu de proprietate ....nu am avut sorti de izbanda....
Ce pot face ??


Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 21:44, 9 Iulie 2010
Angajati un avocat si promovati o actiune in instanta pe uzucapiune.
Uzucapiunea nu are nici o relevanta in aceasta speta.

Initiati o actiune in justitie pentru ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
Vezi topicurile:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Dimpotriva, solutia in cazul dvs. este doar actiunea in constatarea uzucapiunii. Mai intai pentru ca lipseste acel inscris/chitanta de la care sa porniti intr-alt fel de actiune. Mai apoi, avand in vedere ca figurati in evidentele Primariei din 1971, imobilele nefacand parte din domeniul public iar posesia exercitata de bunicul/bunica dvs. putand fi dovedita ca intrunind cerintele legii pentru a duce la uzucapiune.
Art.1890 Cod civil, prevede ca regula speciala, dobandirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu . Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar. Apar oarece complicatii datorita acelor rromi si a declaratiei date de bunica dvs., in sensul ca a fost pierduta posesia, de aceea Consultati un avocat pentru a pune la punct actiunea si probele necesare. Succes.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
petruperca, utilizator
Dinu Gabi a scris:
... Mentionez ca, de aprox. 7-8 ani, pe terenul respectiv , locuieste abuziv o familie de rromi pe care nu o pot evacua intrucat nu am titlu de proprietate. Acestia in urma cu cativa ani au demolat constructia veche, au ridicat alta, iar noi am primit o somatie de la primarie prin care ne-au informat ca "pe trenul al carui proprietari sunteti, organele de control au constatat existenta unei contructii amplasata ilegal....

Inca o data, pentru uzerii de mai sus, uzucapiunea nu este incidenta in speta.
Recititi prevederile din C.Civ.
Uzucapiunea (sau prescripta achizitiva) este modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.

In cazul in speta, familia uzerului nu indeplineste conditiile legale pentru a solicita cu succes uzucapiunea, posesia lor fiind intrerupta, posesia fiind tulburata iar raporturile cu vechiul proprietar nu sunt clarificate (nu pot fi probate ca atare).
Din aceste motive, hotararea care sa tina loc de act autentic este cea mai indicata.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)